Stijlen

Stijlen

Het begrip ‘buikdans’ omvat veel verschillende stijlen, soorten en versmeltingen: hieronder worden er enkele opgesomd.

 • Baladi of Raks Baladi

  Baladi betekent letterlijk ‘land’ of ‘komend van het land’. Het is de dans van de gewone mensen en staat voor de Egyptenaar die naar de stad trok op zoek naar een beter bestaan, maar nog altijd sterk naar het platteland verlangt. Deze traditionele, populaire dans is geïmproviseerd (zonder choreografie), beperkt in ruimtegebruik en de bewegingen zijn aards.

 • Klassiek Egyptisch

  Deze stijl is beïnvloed door Westerse dansvormen, zoals ballet (grotere armbewegingen, meer ruimtegebruik, arabesques, verbeterde houding), waardoor een minder aards, maar elegant gevoel ontstaat. Er wordt gezegd dat deze stijl gegroeid is in de jaren 40 en 50 toen de Egyptische filmindustrie bloeide. Typisch zijn de gracieuze, poëtische en verfijnde bewegingen.

 • Turkse stijl

  De Turkse stijl is ten opzichte van de Egyptische stijl minder geaard en heeft meer opwaartse bewegingen met bekken en heupen, meer draaiingen, snelle poses en grondwerk. Een voorbeeld van deze stijl is de Romanstijl die zich kenmerkt door het 9/8 ritme.

 • Libanese stijl

  Deze stijl zit tussen de Egyptische en de Turkse stijl in door de aardse, maar toch ook naar boven gerichte bewegingen van heup en bekken, door veel snelheid en dynamiek, door grondwerk en door behoorlijk veel showelementen. De Turkse en Libanese stijl hebben de ontwikkeling van de Amerikaanse buikdans sterk beïnvloed.

 • Saaidi

  Een traditioneel-Egyptische stijl uit het Zuiden van Egypte (Saaid), die afgeleid is van gevechtsdansen van mannen die daarbij stokken gebruikten. Vrouwen maakten een speelse variant op deze mannelijke gevechtsdans waarbij de stok als ondersteuning van de dans dient. Saaidi kan zowel zonder, als met stok (Raqs-el-Asaya) gedanst worden. Deze dansstijl is feestelijk, vrolijk en krachtig. Aards, maar toch ook luchtig.

 • Ghawazee

  Een zeer oude bevolkingsgroep die een zigeunerafkomst hebben. Ze leefden in de marge van de samenleving, maar waren gegeerd als muzikanten en danseressen op bruiloften en feesten. Hun dansstijl is aards, ongepolijst en vrij.

 • Shaabi

  Shaabi betekent ‘van het volk’ en is Egyptische streetdance. Een stedelijke, uptempo maar ook relaxte dans- en muziekstijl. Shaabi-muziek drukt de moeilijkheden en frustraties van het moderne leven uit, maar met een vleugje humor. De dans is aards, speels en funky, eerder eenvoudig, maar vol gevoel. Het gaat om het plezier, niet om de techniek.

 • Amerikaanse stijl

  Dit is een samensmelting van Egyptische, Turkse en Libanese dans, sterk beïnvloed door jazz-dance, en met een grote dosis Oriëntaalse en Amerikaanse show. Het publiek blijft geboeid door de constante afwisseling van lichamelijke kunstjes (zoals snelheid, grote isolaties, grondwerk) en attributen (sluiers, zwaarden, zills, …). Kortom: showgericht en technisch zeer sterk.

Er bestaan nog veel meer genres binnen de dansvorm buikdans: ieder land, vaak iedere streek heeft zijn eigen stijl ontwikkeld. Elke stijl heeft dan nog eens bepaalde accenten en typische kleding.
Bovendien worden er ook voortdurend nieuwe stijlen of samensmeltingen (fusions) ontwikkeld.