Oorsprong

Oorsprong

Er is weinig concreets over de geschiedenis van buikdans bekend door het gebrek aan nauwkeurige historische informatie, maar het staat vast dat het een eeuwenoude dans is: meer dan 4000 jaar oud! Oorspronkelijk had deze dans een religieuze, rituele betekenis. Het zou teruggaan op de dans van tempeldanseressen en priesteressen die er mythologische verhalen mee uitbeeldden.

Buikdans vindt haar oorsprong in de ontmoeting van verschillende volkeren. Zo heeft de Oriëntaalse dans haar wortels in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije en heeft grote raakvlakken met de Afrikaanse en Indische dans. Later werd de dans ook sterk beïnvloed door het moderne Europa en de Verenigde Staten. Het is dus een verzameling van bewegingen uit uiteenlopende landen en culturen.
Het faraonische Egypte heeft zeker haar stempel gedrukt op buikdans: deze dans werd er oorspronkelijk uitgevoerd als ritueel, maar later ook voor persoonlijk vermaak of voor publieke festiviteiten. We herkennen nu nog steeds de typische faraonische elementen, zoals houdingen in lichaam, armen en handen.
Verder hebben zigeuners een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van het buikdansen: in verschillende migratiegolven vanuit India en het Perzische rijk naar het Westen, vermengde dit reizende volk hun fascinerende, levendige muziek en dans met de plaatselijke civilisaties. Hun vermogen om zich aan te passen en voortdurend nieuwe invloeden op te nemen verrijkte ook telkens hun eigen culturele reiskoffer.

In de loop der tijd is buikdans door al die verschillende invloeden uitgegroeid tot een prachtige mengelmoes van vele dansstijlen en culturen: in deze dans leeft een schat aan spirituele, emotionele en mythische rijkdom, verzameld doorheen haar eeuwenlange geschiedenis.