Isolatiedans

Isolatiedans

Buikdans wordt ook wel een isolatiedans genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat verschillende lichaamsdelen onafhankelijk van elkaar lijken te bewegen. De bewegingen zien er dus geïsoleerd uit, maar eigenlijk worden bij iedere isolatie een heleboel spieren gebruikt om bepaalde lichaamsdelen te bewegen of juist te ontspannen en in het hele lichaam zit energie. De energetische verbinding / het contact tussen de verschillende lichaamsdelen is essentieel voor de doorstroming (flow) van de bewegingen.

Spiercoördinatie en -beheersing is dus belangrijk: door de wisselwerking tussen de spieren in je lichaam te beheersen, kan je een krachtige hipdrop combineren met zachte slangenarmen, zonder dat deze beide bewegingen elkaar gaan beïnvloeden qua ritme of energie. Ze lijken los te staan van elkaar.

Bij het aanleren van dit ‘isoleren’ wordt allereerst geoefend om een beweging in één bepaald lichaamsdeel tot uiting te laten komen. Als de verschillende isolaties gekend zijn, kunnen ze gecombineerd worden: je kan dan een vloeiende en een vibrerende beweging samenvoegen, bijvoorbeeld een vloeiende borstcirkel met vibrerende heupen. Deze combinatie van 2 of meer isolaties wordt ook wel layering genoemd (verschillende lagen van bewegingen).